Programmet i fortellerteltet er klart!

Fortellerteltet er stedet hvor du kan ta deg en liten pause fra festivallivets liv og røre – og drømme deg langt inn i en god historie, eller delta på et spennende poesiverksted.

I år er det dette som skjer i fortellerteltet på Miniøya:

Bukkene bruse begynner på skolen – høytlesning med Bjørn Rørvik og Gry Moursund, presentert av Storytel (Lørdag 10. juni)

De tre bukkene Bruse er tilbake! Og denne gangen må de begynne på skolen. Hvorfor det? spør den minste bukken. Alle må gå på skolen nå for tida, forklarer den største bukken. Så blir de enige om at de kan prøve for ei uke eller to. Men skolen har ny rektor, og det er ikke hvem som helst! Hør forfatter Bjørn Rørvik og illustratør Gry Moursund lese fra sin nyeste bok om Bukkene Bruse.

Bjørn F. Rørvik er en av våre mest anerkjente barnebokforfattere, og kanskje mest kjent for bøkene om Bukkene Bruse, i tillegg til Reven og Grisungen-serien. Bøkene hans er fulle av humor og morsomme påfunn, og flere av dem er solgt til utlandet. Gry Moursund er utdannet innen illustrasjon og grafisk design ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. I 1999 begynte hun å illustrere bildebøker, og hun har siden det mottatt en rekke priser for illustrasjonene sine.

Karsten og Petra – høytlesning og sang med Inger Gundersen, presentert av Storytel (Lørdag 10. juni)

Historiene om Karsten og Petra er en av de største norske barneboksuksessene noensinne. De to bestevennene går i barnehagen sammen og opplever mye morsomt.  Hør Inger Gundersen lese og synge fra bøkene om Karsten og Petra.

Inger Gundersen (f. 1973) er skuespiller og regissør. Hun har siden 1998 vært med å drive friteatergruppen «Teater Spillebrikkene». Gundersen er også lydbokinnleser, dubber og kursholder. Hun har lest inn flere av Karsten og Petra-bøkene som lydbok, og skrevet tilhørende sanger.

Karavaneverksted med Tsarsten & the Freudian Slippers (Søndag 11. juni)

Tsarsten & the Freudian Slippers skal ha karavaneverksted i fortellerteltet på Miniøya 2017, søndag 11. juni kl 12:15. Her kan barna lage karavaneflagg og ur-instrumenter. Tsarsten & the Freudian Slippers skal ha konsert på Den røde scenen like etterpå, og barna som har laget instrumenter inviteres til å bli med for å spille sammen med bandet under konserten!

Jeg gikk meg over sjø og land, høytlesning (Begge dager)

Det blir høytlesning og aktiviteter i fortellerteltet på Miniøya 2017 begge dager med boken «Jeg gikk meg over sjø og land». Boken er den første innen norsk barnelitteratur som omhandler temaet flyktning, og en av få bøker som tar for seg flerkulturell identitet.

Tina Tsiplakis fikk ideen til boken av sin sønn og er redaktør i prosjektet. Hun hentet inn Charlotte Håkonsen for bistand til illustrasjoner til boken, og Siddhant Rihel Kumar som forfatter i prosjektet. Etter at førsteutkastet ble ferdig, ble Aiman Shaqura en del av teamet som konseptutvikler. «Jeg gikk meg over sjø og land» tar opp et alvorlig tema på en barnevennlig måte for å gi barn en forståelse og å gjøre dem bevisste på et aktuelt og samfunnsrelatert tema. Boken tar også opp temaer som kultur annerledeshet og identitet. Boken skal skape rom for følelser og engasjement, samt fungere som et verktøy for alle voksne, foreldre og barn.

Ollis, høytlesning med ingunn Thon (Søndag 11. juni)

Heime hos Ollis og mamma er ting snudd på hovudet. Det har flytta inn ein knøttliten, søt veslebror, men også mamma sin irriterande ryddefreak-kjærast. Heime er ikkje lenger slik det var.

Heldigvis er nabohuset den perfekte fristaden, for der bur Gro. Ollis og Gro er bestevenner og kjenner kvarandre ut og inn. Eller, gjer dei det? Ollis har ikkje alltid snakka heilt sant til Gro. Og når dei finn eit postkort i ei mystisk, gul postkasse midt i skogen, veks løgna til Ollis seg endå større. Kva er det Ollis veit om postkortet, som Gro ikkje veit?

Ein spennande barneroman (7-10 år) om vennskap, familie og mot!
Ingunn Thon (f.1986) arbeider i NRK Super, mellom anna som dokkespelar. Nokre av barna kjenner henner kanskje frå Barne-TV og Julemorgen. Ho har utdanninga si frå tekst- og skribentlina ved Westerdals og frå journalistutdanninga ved NRK Nynorsk mediesenter.

Odd er et egg, høytlesning (Lørdag 10. juni)

Tenk deg at hodet ditt er et egg. Som kan knuse når som helst. Hvordan tror du gymtimene med ballspill hadde vært da? Hvordan tror du en tur i kongleskogen hadde føltes? Eller en sykkeltur i den farlige trafikken? Ikke noe særlig, nei. Alt dette vet Odd, for hodet hans er nemlig et egg. Hver morgen pakker han det inn med håndklær og tevarmere så det ikke skal knuse. Gymtimene holder han seg unna, og i skogen går han med kongleparaply. Men så møter Odd Gunn. Hun er ikke redd for noenting, nesten. Men hvorfor går hun omkring i den rare bie-drakten? Og hvorfor forsvinner hun så plutselig? Og viktigst av alt: vil hun ta i mot den fine honningkrukken Odd har kjøpt til henne?

Poesiverksted med Alexander Fallo (Søndag 11. juni)

Et poesiverksted der barn 6-12 år skal lære seg kunsten å være en poesityv. Her skal de leke, stjele, kutte, tulle med ord.

Gjennom et spenn av forskjellige typer poesi, som for eksempel lyd-dikt, rim, absurd nonsens, og enkeltsetninger skal deltakerne få et lite innblikk i mulighetene som ligger i ord.

Verkstedet skal åpne opp poesidøra, ikke lukke den, samt lære barna å stjele ord fra voksne.

I verkstedet stilles det ingen krav til grammatikk og skjønnskrift. Er ikke deltakeren helt skrivefør, kan man skrive dikt som bare er lyder.

Aaaaa iiii oooo!
Iiii aaaa iiiiio!

Eller litt mer skrivefør:

Pokémon Pikachu
Pizzatryne Prestefru
Pelle-buse-Politi
Pærepenger
Plystreluuuuuuuuu
–   Alexander Fallo 7 år

Deltakerne kan skrive med blyant og papir, klippe og lime, bruke foreldrenes mobiltelefon eller skape poesi på andre måter. Barnas dikt vil bli lest opp på slutten av poesiverkstedet av barna eller av verkstedsjefen.

Alexander Fallo var en av de første i landet til å publisere dikt på Instagram, og står bak en av de mest populære poesi-kontoene på IG. Han har bakgrunn fra Forfatterstudiet i Tromsø, samt tekstforfatterlinja på Westerdals. Han har publisert tekster i flere tidsskrift og antologier de siste ti årene, og jobber for tiden med bok. På Miniøya tar han med seg noe av lettheten, alvoret og lekenheten som tidvis preger tekstene han skriver på Instagram.

Foto: Gundersenogmeg, Nicolay Woldsdal og Maja Lindseth