9 grader nord til Miniøya 2018

9 grader nord for ekvator finner vi byen Jaffna, på øya Sri Lanka, hvor halvparten av bandmedlemmene i 9 grader nord stammer fra. Med instrumenter som blant annet bambusfløyte og cajon vil de ta publikum med på en musikalsk reise nærmere instinktene.

Bandmedlemmene opptrådte sammen for første gang på Festspillenes mest fargerike scene, RIFF, våren 2015. Siden da har de spilt på flere av klubbscenene i Bergen, og har også rukket å nå ut til et publikum utenfor hjembyen, med konserter i Oslo, Stavanger, og Stockholm.

Sammen spiller kvartetten det som på lite rettledende vis ofte kategoriseres som “verdensmusikk”, selv om musikken byr på en blanding av en rekke ulike sjangre, som baila, flamenco, karnatisk og jazz. Selv beskriver bandet musikken med adjektivene energisk, mystisk, og rytmisk, og klassifiserer musikken som etnisk progressiv. Visjonen er å utfordre publikummernes musikalske kosthold ved å servere disse fremmede tonene.

Allerede dagen etter bransjefestivalen Vill Vill Vest ble 9 grader nord booket til festivalen Vinjerock, som går av stabelen i juli, med begrunnelsen at musikken opplevdes som “nær, morsom, og veldig, veldig dansbar”. Da det i november ble klart at bandet skal spille under Bergenfest i juni, ble de samtidig tildelt Vipps-stipendet på 35 000 kr, og en spillejobb på Bergen Live Sessions i januar. Etter å ha fylt både Mono og Gamla under by:Larm dro komponist, Mira, med seg NOPA-stipendet for låten Victoria, og bandet, årets Forbildepris.

Vi gleder oss til å se 9 grader nord på Miniøya 2018, søndag 10. juni!