Admiral P

Spinnvill avslutning med Admiral P!

Vi vet at det er mange som lenge har ønsket seg Admiral P til Miniøya, og nå skjer det endelig! Søndag 11. juni avslutter han hele Miniøya 2017!

Mange nordmenn med interesse for reggae-sjangeren hadde bitt seg merke i navnet Admiral P lenge før gjennombruddet i 2011. Det året løftet imidlertid megahiten «Snakke litt» Admiral P fra reggae-undergrunnen og hodestups inn i mainstreamen. Siden den gang har han blitt en av våre største og mest folkekjære artister – uansett sjanger.

Historien om Admiral P, eller Philip Tom Joseph Boardman, som hans zambiske mor og norske far valgte å kalle ham da han ankom planeten i 1982, kunne imidlertid tatt en annen og langt mindre lystig retning.

Etter å ha vokst opp i Zambias hovedstad Lusaka, ankom 13 år gamle Philip og familien et vinterlig Norge i 1995, med en alvorlig syk far som måtte gi tapt for kreften senere samme år. Philip mestret ikke det norske språket, han drev rundt i Oslos gater med feil folk, og aggresjon og frustrasjon var drivkraften i hverdagen. I ettertid har han vært åpen om hvordan dette kunne ha gått helt galt.

Så kom – som så ofte i historier som ender godt – kjærligheten og ristet ham tilbake til livet. Ikke bare traff han kvinnen han etter hvert skulle stifte familie med: I 1999 var han med på å starte soundsystemet og reggaekollektivet Jah Ark Manifest, som gradvis vokste seg til en spydspiss innen sjangeren både i hovedstaden og landet for øvrig. Etter mange år med innsats, øving og mestring kom endelig debut-mixtapen Muzikal Bullit – The Admiral Story i 2008, og derfra har pilene kun pekt i én retning: Rett til himmels.

Admiralens nedslagsfelt har utvidet seg i takt med samarbeidspartnerne hans, fra gamle våpendragere som Nico D og Onkl P via Kjartan Kristiansen (DumDum Boys) og Odd Nordstoga til Wenche Myhre, Ravi og Henning Kvitnes. Sistnevnte trio var blant de musikalske sparringpartnerne da han gjestet den populære serien «Hver gang vi møtes» i 2015. Gjennom TV-skjermen sang han seg ytterligere inn i den norske folkesjela med sin helt egen vri på kjente og kjære sanger.

Viktigere er likevel hans egne låter, som blant annet teller sertifiserte hits som «Engel», «Spinnvill», «Kallenavn», «Snakke litt» og «Skakke gi opp». Admiral P fikser hard og kantete dancehall like overbevisende som sjelfull, organisk rootsreggae, med krydder fra andre sjangre drysset over som smaksforsterker. På debutplaten Selvtillit & Tro (2014) vises alle disse sidene fram med stor kraft og overbevisning.

Med sjumannsorkesteret The Global Citizen Band i ryggen har han turnert ustanselig de siste årene, og det er live Admiral P er i sitt aller retteste element, et poeng som understrekes av entusiastiske konsertanmeldelser i kjølvannet av bandets energiske opptredener.

«Kanskje folk kan relatere til det jeg synger og snakker om. Det er ikke kompliserte ting jeg synger om,» sier Philip aka Admiral P selv. Det betyr ikke at det ikke er viktig. Tro, håp, kjærlighet og good vibrations vil alltid trenge ambassadører, og Admiral P jobber fortsatt overtid.

Velkommen til Miniøya, Admiral P!

 

«Norges eneste reggaestjerne» – Gaffa

«Admiral P gir deg sola tappet på mp3!» – VG

 

Foto: Tarjei Krogh