Miniøya som mangfoldsarena
Enten vi snakker om kulturelt mangfold, inkludering, likestilling eller tilhørighet, ser vi på Miniøya som et samlingspunkt med flere veier, broer og inngangsporter. Vi har ulike prosjekter, tiltak og samarbeid som hjelper oss med verdiarbeidet. Målet er å alltid å skape kulturopplevelser av høy kvalitet for barn innenfor trygge, bærekraftige og engasjerende rammer.
Her er noe av det vi gjør.
Billetfond og lokal medvirkning: Hvert år deler vi ut minst 10% av billettene gjennom ulike veldedige organisasjoner og lokale samarbeid. Vi har vært en del av Frelsesarmeens aktivitetskort i mange år og de som har kortet kan bestille gratis billetter til sin familie. Vi samarbeider også med Fattighuset, Kirkens Bymisjon og andre sosiale og humanitære organisasjoner om fordeling av billetter til familier med levekårsutfordringer. Med støtte fra Anthonstiftelsen og Bergesenstiftelsen har vi mulighet til å jobbe langsiktig med utvalgte sosioprosjekter. Noe av det viktigste vi gjør er å invitere nabolaget vårt inn på festivalen gjennom samarbeid med skoler og barnehager.
Vi er stolte av tilknytningen vår til Tøyen og Bydel Gamle Oslo, og har et særlig fokus på programposter som bidrar til lokal medvirkning i nærområdet. Dette gjør vi på mange ulike måter, for eksempel ved å invitere kor og korps inn i musikalske samarbeid. Vår erfaring er at samarbeid gjennom involvering skaper mest engasjement og størst deltakelse.
Lakkegata skolekor. Foto: Bård Gundersen
Frivillighet
For å lage Miniøya, er vi helt avhengige av hjelp fra en stor gjeng med frivillige. Alle som ønsker å bidra er velkommen hos oss, og vi har god erfaring med å tilrettelegge oppgavene for å møte ulike behov og forutsetninger. Vi skal være en en arena for samhold og inkludering, og bidrar til viktig arbeidserfaring for mange blant annet gjennom samarbeid med ulike ung jobb crew.
En festivalplakat for alle
Miniøya har alltid hatt fokus på et likestilt og mangfoldig kulturliv og signerte i 2021 Keychange, en forpliktelse om kjønnsbalanse. Løftet innebærer en målsetning om å oppnå 50% representasjon av kvinner og underrepresenterte kjønn.
Som festival rettet mot det aller viktigste publikummet (barna), er det essensielt at vi er åpne og inkluderende. Vi har et ansvar overfor en ny generasjon med både musikere og publikummere. Miniøya skal være en fasilitator og visningsarena for rollemodeller innen likestilling.
Vi har en grunntanke om at alle skal ha like muligheter, og er opptatt av å speile mangfold. Miniøya vil gi flere kvinner og andre underrepresentere kjønn en scene å stå på, og et publikum å spille for.
Å tenke mangfold og kjønnsbalanse begrenser på ingen måte bookingprosessen eller den kunstneriske kvaliteten, det beriker arbeidet og bidrar til at vi blir enda flinkere til å løfte frem både nye talenter og etablerte artister. Det skulle vi ønske at flere andre også gjorde. En likestilt festivalplakat er lyden av framtiden.
Det er viktig for oss at vår festivalplakat også gjenspeiler et kulturelt mangfold. Vårt ønske er at alle barn på Miniøya skal oppleve representasjon gjennom det kunstneriske innholdet. Derfor inkluderer plakaten alltid ulike sjangre og artister som representerer og løfter frem ulike kulturer. Fast hvert år er at vi alltid viser minst én samisk produksjon.
Flying Seagulls Norge
Vi er også stolte av å samarbeide med den fantastiske humanitære kulturorganisasjonen Flying Seagulls Norge. The Flying Seagulls bruker klovning, magi, lek og aktivitet til å erstatte frykt og usikkerhet hos barn i krisesituasjoner, som f.eks. på flyktningmottak. De er en frivillig, ideell organisasjon, som finansieres via donasjoner og ved hjelp av betalte oppdrag som Miniøya. Hos oss har de i flere år hatt et eget telt med forestillinger og sirkusaktiviteter hele helgen.