Marja Mortensson
Joiken er innom alt i naturen og i livet, inn i dyrenes verden, menneskenes verden og åndenes verden. Det er rett og slett en urgammel måte å kommunisere på. For at joiken skal være en del av generasjonenes gang, så videreutvikler den seg. Den er en del av musikken vi lytter til i dag. Men joikens egenart og filosofi er alltid der.
Måten å bruke stemme på er annerledes, og først er den kanskje uvant å høre på. Underveis vil lytteren kanskje oppdage hvor mangfoldig stemmen kan være. For vi har alle ulik anatomi, og derfor ulike stemmer og ulike joikestemmer. Det vakreste med joiken er at den fletter generasjonene sammen. Får du din egen joik, så har du på et vis fått evig liv, så lenge noen joiker deg.
Den sørsamiske joiketradisjonen har lenge vært stille, og de færreste vet at Saepmie begynner allerede i Engerdal kommune i Hedmark/Innlandet. Gjennom oppveksten i Svahken Sïjte har nærheten til naturen og reindriften lagt grunnlaget for mange av Marjas tekster, som er skrevet på sørsamisk, et språk som bare prates av omlag 500 mennesker i dag.
Marja Mortensson er en av de aller viktigste tradisjonsbærerne og formidlerne av sør- og umesamisk joiketradisjon. For sitt arbeid mottok hun Trøndelag fylkeskommunes kulturpris for 2020, og Spellemannsprisen i 2018 for albumet Mojhtestasse - minnegaven. Hun har gjort seg bemerket med sin vokale egenart og sine låter rotfestet i joiken. Hennes spesielle stemme og sterke tilstedeværelse på scenen formidler vakkert det sørsamiske språket og musikken.
Marja ser frem til å få dele scene med et knippe fantastiske musikere og dele av sin musikalske arv på Miniøya 2022.
Daniel Herskedal er komponist og tubaist og fikk i 2021 Spellemannprisen for sitt album Call for Winter.
Jakop Janssønn er komponist og slagverker, og har skrevet musikk til bla. dokumentaren Ishavsblod og ga i 2021 ut debut-albumet Bricoleur.
Håkon Pettersen - Lydteknikker
Når: Lørdag 11. juni 2022
Hvor: Amfiet